Pór a jeho účinky na ľudské zdravie

Pór záhradný nedodáva jedlám iba špecifickú chuť, ale aj množstvo vitamínov potrebných pre posilnenie imunity a stabilizovanie hladiny cukru v krvi. História pestovania póru siaha až do stredovekej Prednej Ázie. Ak stále považujete pór za obyčajnú zeleninu patriacu iba do polievky, vyvedieme vás z omylu.

https://lh6.googleusercontent.com/2JpCQnievFG4YULH1uJq8LVg8WBJHKaqVC2F3-sgZJ0z8ytAn66pgqxKSilUrfeZbyjOZnbatRZKNc0rANs5RHqCenhE18Lh79zDRmusgI_XBi_Qcudz1m-oK5Xzkcjs-ap2cpsR

Osnova

  • Pór a jeho liečivé účinky na organizmus
    • Prečo zaradiť pór do vášho jedálnička?
      • Očista organizmu
      • Diétna zelenina
      • Pór ako protijed
  • Pór a jeho zloženie
    • Výživové hodnoty pre pór
    • Dôležité antioxidanty
  • Spôsoby, ako si pór naozaj vychutnať
    • Nátierky
    • Polievky
    • Slané koláče a iné pochutiny
  • Pór by mal byť základom každej stravy

Pór a jeho liečivé účinky na organizmus

Pór je pre náš organizmus veľmi prospešný a vďaka vitamínom, ktoré obsahuje, posilňuje imunitu a udržuje tak organizmus zdravý. Vysoký obsah vitamínu C ho radí k prírodným liečivám vírusových ochorení, pričom ho je možné využiť aj pri liečbe kašľu. 

Prečo zaradiť pór do vášho jedálnička?

Pór by ste do svojho jedálnička mali zaradiť najmä v prípade, ak trpíte problémami s krvným tlakom. Jeho konzumáciou si pomôžete k zníženiu krvného tlaku a zlého cholesterolu, a naopak, k zvýšeniu dobrého cholesterolu. Vďaka vysokému obsahu mangánu, železa a vitamínu B6 je pór ideálnou zeleninou pre diabetikov, pretože znižuje hladinu cukru v krvi.

Očista organizmu

Nielen záhradná odroda póru je ideálna pri prevencii zdravia organizmu. Letná, zimná a divoká odroda čistí krv a črevá od baktérii, čím sa stáva výbornou súčasťou detoxikačnej diéty. Svoje čistiace schopnosti preukáže aj pri vnútornom prečistení organizmu pri liečbe akné.

Diétna zelenina

Zároveň je pór vynikajúcou diétnou zeleninou. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá zabezpečuje rýchle a trvácne zasýtenie aj pri konzumácii menšieho množstva. Látky obsiahnuté v póre pôsobia močopudne, preto si ním dokážete prečistiť obličky.

Pór ako protijed

Už starí Rimania a Gréci poznali liečivú silu póru. Používali ho ako protijed pri otrave alkoholom.

Pór a jeho zloženie

Výživové hodnoty pre pór (na 100 g):

  • energia 61 Kcal (2 % RDA*)
  • sacharidy 14,15 g (11 % RDA*)
  • proteíny 1,5 g (3 % RDA*)
  • lipidy 0,3 g (1 % RDA*)

 

Obsah vitamínov v póre (na 100 g):

 

 

Obsah minerálov a stopových látok v póre (na 100 g):

 

 

Okrem vyššie uvedených základných látok obsahuje pór aj vodu, vlákninu, rastlinné fytosteroly a karotenoidy ako betakarotén, luteín a Zeaxantín.

 

Hodnoty ďalších látok na 100 g:

  • voda 89,11 g
  • vláknina 1,7 g (9 % RDA*)
  • β-karotén 1 µg (menej ako 1 % RDA*)
  • luteín a zeaxantín 4 µg**
  • fytosteroly 15 mg (menej ako 1 % RDA*)

 

Tieto hodnoty sú informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok v póre. Môžu sa líšiť v závislosti od jeho veľkosti, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob prípravy póru.

 

* RDA - denná odporúčaná dávka

* IU - medzinárodná jednotka

** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne

Dôležité antioxidanty

Luteín a Zeaxantín sú najdôležitejšími antioxidantmi pre mozog a zrak. Pokiaľ máte problémy so zrakom, vyskúšajte doplnky stravy s obsahom póru. Pór je takisto bohatý na vitamín B, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie metabolizmu a príjem energie. 

TIP: Zvýšenú dávku vitamínov skupiny B sa odporúča užívať najmä pri sezónnych ochoreniach a pri dlhodobom užívaní magnézia. Preto je vhodné zaradiť pór do svojho jedálnička celoročne, čo prispeje k preventívnej starostlivosti o všade zdravie.

Jamieson B - komplex s vitamínom C obsahuje kompletné spektrum B vitamínov., ktoré majú kľúčovú úlohu v telesných procesoch, pri ktorých dochádza k tvorbe energie, potrebnej na zdolávanie stresu.

Pór je príbuzným cesnaku. Obsahuje veľa draslíka, ktorý pomáha pri znižovaní tlaku v krvi a v kombinácii s cesnakom vytvára nezameniteľné duo pri posilňovaní zdravého organizmu.

Spôsoby, ako si pór naozaj vychutnať

Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako si pripraviť pór a zaradiť ho do bežnej stravy. Najideálnejšou formou pre konzumáciu je pór v surovom stave. Ten sa hodí do letných šalátov alebo ako príloha k hlavnému jedlu, v spojení s inou surovou zeleninou.

Nátierky

Obľúbené sú tiež pórové nátierky, ktoré majú špecifickú výraznú chuť a obohatia vaše raňajky o zmes vitamínov. Ak chcete začať ráno zdravo, pridajte si pár koliesok póru do praženice.

Polievky

Už naše babičky vedeli, že do každého kuracieho alebo zeleninového vývaru neodmysliteľne patrí pór. Dnešná moderná gastronómia dokáže z póru urobiť hlavnú ingredienciu pórových krémových polievok, ktoré sú stále populárnejšie a predstavujú ideálnu formu zasýtenia organizmu. Stále obľúbené sú aj klasické pórové polievky, ktoré pripravíte z minima surovín a za veľmi krátky čas.

Slané koláče a iné pochutiny

Pokiaľ obľubujete slané koláče, práve pór je ideálnou ingredienciou, ktorá môže nahradiť cesnak a vytvára výborné kombinácie s hubami a syrom.

Pór by mal byť základom každej stravy

Zdravotné benefity konzumácie póru nie sú žiadnou novinkou. Dôležité je však vedieť ho zaradiť do jedálnička. Póru sa nemôžete prejesť, preto neváhajte a používajte ho pri varení ako plnohodnotnú zeleninu a užívajte si prílev vitamínov aj v surovej forme.