Ako pomáha horčík ľudskému organizmu a v ktorých potravinách sa nachádza?

Horčík zabráni bolestiam hlavy, svalov, aj ťažkostiam so srdcom

https://lh5.googleusercontent.com/_ZR-tZxBGTUvgzwIFFnAqoXi_RovmvEetoL6wm3n-uwFP_ZoBhG1iB9ao0IU4tXLgvovQUzATwij7Wy2oFD2XCSzPNRcFoLt0FRlPYgw-rskJhH-1v2Li1w2M-1ErD0qNTyKz7Pa

Horčík, resp. magnézium, je minerálna látka, ktorej prítomnosť v ľudskom tele je bezpochyby nenahraditeľná. Jednoducho povedané, je nesmierne dôležitý nielen pre naše svaly, ale aj hlavu a vnútorné orgány. Okrem toho, že je potrebný pre každú bunku v tele , syntetizuje bielkoviny, zabraňuje enormnému ukladaniu vápnika v tele a môže predstavovať jednu z prvých pomocí od bolesti. V Periodickej tabuľke prvkov má značku Mg a protónové číslo 12.

Horčík v potravinách

Vzhľadom na rôzne zmeny týkajúce sa výrobných procesov v potravinárskom priemysle sa horčík z potravín pomaly stráca. Avšak, jeho najbohatšími zdrojmi sú ovocie, zelenina, ryby, mliečne výrobky či kakao.

Úbytok magnézia zo stravy spôsobuje aj jej nevhodná úprava, ako napríklad vysmážanie či konzervovanie. Jeho vstrebateľnosť v organizme je nižšia ako 50 %. V prípade, že by vás zaujímal podrobný obsah horčíka v jednotlivých potravinách, môžete si to zistiť z tejto prehľadnej tabuľky.

Horčík a jeho účinky

Pravidelný a optimálny prísun horčíka do ľudského tela znižuje svalové napätie, zlepšuje metabolizmus cukrov a tukov, normalizuje vysoký krvný tlak či poruchy srdcového rytmu a tiež zmierňuje bolesti hlavy a menštruačné ťažkosti. Okrem toho všetkého pomáha aj pri nespavosti a depresiách.

https://lh3.googleusercontent.com/1BS3mqtFyxL5AxAkM1y0oOIsK2sx56HNqYSqVUF50s1wEGhFdVc3l5vu-xISyk03ahGDUHVihKeZFm6_F7HLyerBDWgK6CZj8tvA1Jsxl121U-Evv1VjwCeYlEDWVjBW400838iO

Nedostatok horčíka

Nedostatok horčíka v ľudskom tele, inak nazývaný aj hypomagneziémia, sa môže prejavovať bolesťou hlavy, migrénou, nervozitou, bolesťou na hrudníku, nepravidelným či zvýšeným búšením srdca alebo svalovými a žalúdočnými kŕčmi.

Ochorenia, ku ktorým môže dochádzať z nedostatku vápnika

Nadbytok horčíka

K predávkovaniu horčíkom prijímaným zo stravy dôjsť nemôže, pretože sa jednoducho vylúči močom pomocou obličiek. Na druhej strane, ak je jeho nadbytok spôsobený nadmerným užívaním liekov či doplnkov výživy, môže viesť k nevoľnosti či hnačke, pretože soli horčíka na seba viažu vodu.

https://lh4.googleusercontent.com/jClg_Iw5ubq2wkT1y01tXGwZDD3Sy7kvUGm1MQBrJKONPFTPvk_qxCpWDOZeEGqYahtA5gH2t8dWb-QfsbpA8Nc0WNQ8DogJ0Z2c1d8rQIy5q84cEthrnj0ficWWLzh4oi1T56mY

Odporúčaná denná dávka

Odporúčaná denná dávka horčíka je v priemere od 300 do 420 mg u dospelých, resp. dospievajúcich, a asi 80 až 240 mg u detí. Toto množstvo je však závislé napríklad od veku, pohlavia alebo iných faktorov, akými môže byť tehotenstvo, choroba či zvýšená záťaž. Práve v spomínaných prípadoch sa odporúča zvýšená denná dávka horčíka.

Časté otázky

Aj keď sme v predošlých riadkoch napísali o horčíku niekoľko dôležitých informácií, stále sme si nechali miesto na zodpovedanie zaujímavých otázok, na ktoré sa v súvislosti s ním ľudia zvyknú pomerne často pýtať. Toto sú niektoré z nich.

Kedy je potreba horčíka zvýšená?

Potrebu horčíka pre ľudský organizmus zvyšuje nielen tehotenstvo, ale aj užívanie antikoncepcie a pitie alkoholu, kávy či energetických nápojov.

https://lh6.googleusercontent.com/a6JIiURfs2NUQ1QOE9yEPu8elAOw0Dn6NM0BQebYDBxbas27bQT9lg28_qnnVr5NYsd-IUyaSKsTDg1mRqak_PAPGmCkWHGnn8ZxeOt2f3FshakyiEBCXRwCkqABxdxwdMMDceXl

Tablety či šumivý?

Všeobecne dôležitým faktorom pri rozhodovaní sa medzi tuhými či šumivými tabletami je množstvo využiteľného horčíka, ktoré naše telo prijme a jeho vstrebateľnosť. Vstrebávanie a účinok horčíka zlepšuje, ak sa užíva s vitamínom B6 alebo súčasne s jedlom. Na druhej strane, jeho vstrebateľnosť znižuje vápnik.

Tuhé tablety sa odporúčajú na dlhodobé užívanie a naopak, šumivý horčík je vhodný na rýchlejšiu úľavu od bolesti hlavy a svalových kŕčov. V prípade, že vás netrápia žiadne zdravotné problémy, však neurobíte chybu, ak si raz za čas doprajete jeden šumivý horčík rozpustený vo vode. Vaše telo sa vám neskôr určite poďakuje.

Zdroje na vedecké články

https://www.jle.com/en/revues/mrh/espace_auteur

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15724863

https://www.hindawi.com/journals/ije/2018/9041694/

https://www.researchgate.net/journal/0953-1424_Magnesium_research_official_organ_of_the_International_Society_for_the_Development_of_Research_on_Magnesium

https://www.letpub.com/index.php?journalid=5630&page=journalapp&view=detail

Recepty s horčíkom

Páčil sa Vám náš článok? Chcete vedieť o každom novom článku?

Prihláste sa k odberu:

Súhlasím so spracovaním osobných údajov spoločnosťou Atrium Development s.r.o. na účely marketingovej komunikácie [zobraziť podrobnosti]