Prečo je mangán nesmierne dôležitý pre telo človeka a v ktorých potravinách sa nachádza?

Mangán ako pomocník pri metabolických procesoch

https://lh5.googleusercontent.com/uwrAwDiDoCOnadUAytJFzC206QddIX8j7dtm22HKJ5M2jj6bB8826F0OFk21FSv_o3zVSqI11Oo13eeHjHcvaqq1NLouLGXvNy7nqB5VeWX3_Z8iJ7gpbhVygnzrxt7H_GFnVhFD

Mangán je ďalším z radu stopových prvkov, ktoré sú dôležité pre ľudský organizmus. V tele človeka sa vyskytuje v množstve 10 až 40 mg, pričom jeho najväčšia koncentrácia je v kostiach.

Vzhľadom na to, že ľudské telo si nedokáže robiť zásoby mangánu, je potrebný jeho pravidelný príjem. Výnimkou sú tehotné ženy, ktoré si ho vedia uskladniť v malom množstve. Na druhej strane, potrebujú ho prijímať podstatne viac.

V každom prípade, mangán je nevyhnutný napríklad pri metabolických procesoch. Dôležitú úlohu zohráva aj pre správny rast kostí či produkciu energie. V Periodickej tabuľke prvkov má značku Mn a protónové číslo 25.

Mangán v potravinách

  • zemiaky a ryža
  • listová zelenina
  • orechy
  • minerálne vody a čaj
  • čučoriedky a avokádo

Mangán sa vyskytuje v potravinách, ktoré sa denne nachádzajú na jedálenských stoloch mnohých domácností. Výborným príkladom sú zemiaky, ryža, listová zelenina, orechy alebo niektoré minerálne vody a čaj. Zaujímavým zdrojom mangánu sú tiež čučoriedky či avokádo.

https://lh5.googleusercontent.com/GE7BRFkPVIPXF8XTgDcD3HcyHFl16qrOV37UW0Ku68K4YA3pS2ASNdAXhjPj-58LrChLq2R_H9Uv8CW7gq65jBkfW0Ror6p6QthZYOw9FEu7ptxs7oat0c6VRBIRAkDj-ixIxHmr

Účinky mangánu

  • je potrebný pri rôznych metabolických procesoch
  • chráni nás pred vysokým krvným tlakom a vysokou hladinou cholesterolu
  • podporuje tvorbu materského mlieka
  • bráni naše telo pred artrózou, osteoporózou a kazivosťou zubov
  • pôsobí ako prevencia pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou

Dôležitosť mangánu pre telo človeka spočíva najmä v jeho účasti na rôznych metabolických procesoch. Okrem toho je však nesmierne dôležitý aj pre kosti a tvorbu materského mlieka. Jednou z jeho ďalších významných funkcií je ochraňovanie pred vysokým krvným tlakom a vysokou hladinou cholesterolu. Navyše, pôsobí tiež ako prevencia pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou či ďalšími nepríjemnými ťažkosťami.

Nedostatok mangánu

Za najčastejšími problémami spojenými s nedostatkom mangánu v tele človeka stojí predovšetkým nesprávne stravovanie. V iných prípadoch môže jeho nízku hladinu zapríčiňovať napríklad zlé vstrebávanie.

Ochorenia, ku ktorým môže dochádzať z nedostatku mangánu

  • nervové poruchy
  • poruchy reprodukčných funkcií
  • srdcové problémy
  • kožné ochorenia
  • lámavosť zubov
  • ochorenia prsníkov
  • podráždenosť
  • kŕče

Nadbytok mangánu

Nadbytok mangánu nie je pri bežných stravovacích podmienkach žiadnym častým javom. Jeho prebytočný obsah sa totižto z tela samovoľne vylučuje žlčou do čriev. Avšak, za zmienku stojí skutočnosť, že v priemyselnej výrobe môže mangán spôsobovať rôzne otravy v podobe ťažkého kovu.

Odporúčaná denná dávka

Odporúčaná denná dávka mangánu sa líši najmä v závislosti od veku jedinca. V prípade kojencov je to 0,3 až 0,6 mg, u dospievajúcich a dospelých zase 2 až 5 mg. Špecifickú kategóriu tvoria tehotné a dojčiace ženy, ktoré by mali denne prijať zvýšené množstvo mangánu. Pre údaj o konkrétnom množstve však odporúčame konzultáciu s odborným lekárom.

https://lh3.googleusercontent.com/zn8PRdExIByjjhhJORoL4vbXxRXStIJp4Q0xVcDVDIO56MVFhDHocj4gSK6mA93HR-W466cKJy1mi-DgOis2D8cZP569a4TgvNdRxyiFL82mK07Ffu_PEWijFfLDzQpdx_rL46FY

Časté otázky

V predošlých riadkoch, v ktorých sme sa venovali hlavne základným informáciám o mangáne a jeho účinkom, sme v súvislosti s ním spomenuli aj vstrebávanie a tehotenstvo. Práve týchto dvoch pojmov sa budú týkať nasledujúce otázky.

Čo môže spôsobiť nedostatok mangánu v tehotenstve a počas dojčenia?

Nedostatok mangánu v tehotenstve môže ohroziť správny vývoj plodu, napríklad spomaleným rastom v maternici. Pri dojčení je pre dieťatko zase nesmierne dôležitý ako prevencia vzniku cukrovky.

Aké potraviny zhoršujú vstrebávanie mangánu?

Vstrebávanie mangánu zhoršujú predovšetkým mliečne výrobky. Za zmienku však stoja aj antibiotiká, konzervované potraviny a alkohol.

Zdroje na vedecké články

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5907490/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222332/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6589086/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Manganese-HealthProfessional/

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Manganese

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-182/manganese

https://www.healthline.com/nutrition/manganese-benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325636.php

https://www.medicinenet.com/manganese/supplements-vitamins.htm

Recepty s mangánom