Akú funkciu má vápnik pre ľudské telo a v ktorých potravinách je obsiahnutý?

Vápnik sa nestará len o pevné kosti

https://lh6.googleusercontent.com/Nkpqrzj3LEWh-TJUKzu4caZ1fMr4jFX223eCxSwX6Bl4SOAsQlcuZAMyQ8CysQdWLszxk5cr5xvShsRqc4VGypoCbcK3NRGNf2w09xatHH9-7WOM_SNRK8FlZWLkewp-UzuTnN20

Vápnik pravdepodobne poznáte ako základnú zložku kostného tkaniva. Vedeli ste však aj o jeho dôležitej funkcii pre činnosť srdca, svalov, nervov či pri zrážanlivosti krvi? Presne tak! Vápnik, ktorý si väčšina z nás pamätá ešte zo školy ako chemický prvok so značkou Ca, je pre ľudské telo nesmierne dôležitý.

Vápnik v potravinách

Najvýznamnejším potravinovým zdrojom vápnika je mlieko a mliečne výrobky. Jeho vysokým obsahom sa môžu pochváliť aj orechy, sója, mak, vajíčka či vo všeobecnosti mäso, ovocie a zelenina. Napríklad 1 kg jogurtu obsahuje približne 1400 mg vápnika. Pokiaľ by ste si chceli podrobne naštudovať, ktoré potraviny obsahujú vápnik, odporúčame vám pozrieť si túto tabuľku.

Vápnik a jeho účinky

Všeobecne povedané, vápnik má predovšetkým preventívne účinky. Stará sa o silu a pevnosť kostí a správnu činnosť srdca, svalov či nervov. Nedostatočný príjem vápnika môže mať za následok nervozitu u žien pred menštruáciou. Taktiež pôsobí ako prevencia proti bolesti chrbta, zabezpečuje pohodlný spánok a podporuje metabolizmus železa. Aby sa dobre vstrebával, potrebuje k sebe vitamín D, ktorý je obsiahnutý najmä v rybách, mäse či vajíčkach.

Niektorí ľudia zvyknú užívať vápnik ako doplnok stravy vo forme rôznych tabliet. Za zmienku však stojí aj fakt, že prírodný vápnik má lepšiu vstrebateľnosť ako ten chemický.

https://lh4.googleusercontent.com/OvEeImcwKc6CRHakEA93h2nRtYUE3hJBIvqiwxOpMRnOml72gifSlHaJSeYryTjxtCbC85eYFFaXBPONaS3nUSAo8mEEEKpVkCxdpLBB2d9ahrOY39JO_w_9orUyHyrZwUXYDI9y

Nedostatok vápnika

Nedostatočný príjem vápnika dokáže neskôr zapríčiniť rednutie či mäknutie kostí, uvoľňovanie alebo škrípanie zubov, búšenie srdca, lámavosť nechtov a takisto môže spôsobiť kŕče a bolesť svalov.

Ochorenia, ku ktorým môže dochádzať z nedostatku vápnika

Nadbytok vápnika

Zvýšená hladina vápnika v krvi môže spôsobiť nevoľnosť, zvracanie, nadmerné močenie či svalovú únavu. Jeho nahromadenie v srdci zase zvyšuje riziko srdcových ochorení a infarktu. Za normálnych okolností sa nadbytočný vápnik dokáže z tela vylúčiť močom, stolicou a potom. Avšak, v prípade problému s obličkami dáva telo najavo jeho nadbytok tráviacimi problémami, problémami so svalmi či únavou.

https://lh4.googleusercontent.com/rB1SvCjtKne9DD9uOokAlb8tEOCy05dZSGB6gzLd5FCywO5JJeQW0SatwLtPAjYpFKOx-Po0avCnMiAwJHboVXsOyWM0KqL8Qr9KoZSq_txFC62Eh8h3YN0eegZ4omL2i7Wb1FPa

Odporúčaná denná dávka

Keďže ľudské telo je schopné využiť z vápnika len to, čo prejde črevnou stenou a vstrebe sa, odporúča sa jeho denná dávka vo výške 800 až 1200 mg. Dokonca, niektoré publikácie uvádzajú, že prísun vápnika za jeden deň by mal predstavovať až 1500 mg. Vyššie dávky sa zvyknú prijímať v prípade zlomenín alebo pri tehotenstve či kojení, k čomu sa ešte len dostaneme.

Časté otázky

V predošlých riadkoch sme si objasnili to najdôležitejšie, čo je potrebné vedieť o vápniku. Stále nám však zostal voľný priestor na zodpovedanie zaujímavých otázok, ktoré sa v súvislosti s ním často skloňujú.

Kto objavil vápnik?

Vápnik objavil v roku 1808 anglický chemik, experimentátor a zakladateľ elektrochémie, sir Humphry Davy.

https://lh6.googleusercontent.com/1V0LyOEZ12KQhn1dA3ky_-bVdMaQShKun9Hl1wWDOqx1AasmOuFbfc-BLzvLj3MneqHYCfwrGD8RYwXMCpGH4yHK-4ejlsUM4oxdZGhPczZsT_YmllEHsdIfImDIKY2k7Q2OXmVv

Ako doplniť vápnik v tehotenstve?

Vzhľadom na to, že vyvíjajúci sa plod potrebuje pre tvorbu silných kostí a zubného tkaniva veľké množstvo vápnika, jeho príjem je pre tehotné ženy obzvlášť dôležitý. Pokiaľ sa zanedbá prísun primeranej dennej hodnoty, nenarodené dieťatko siahne po zásobách z matkiných kostí, čo môže neskôr u matky spôsobiť vyššie spomínanú osteoporózu.

Vápnik tiež pomáha znižovať tehotenský vysoký tlak a stará sa o úľavu od křčov dolných končatín.

Odporúčaná denná dávka vápnika pre tehotné ženy je 1500 mg, pre kojace až 2000 mg. Aby sme nezabudli na odpoveď, je možné ho dopĺňať pravidelným príjmom potravín, o ktorých sme sa zmieňovali v jednej z predošlých kategórií.

Zdroje na vedecké články

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6276611/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/calcium-and-milk/calcium-full-story/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-you-need-to-know-about-calcium

https://www.news-medical.net/?tag=/Calcium

Recepty s vápnikom

Páčil sa Vám náš článok? Chcete vedieť o každom novom článku?

Prihláste sa k odberu:

Súhlasím so spracovaním osobných údajov spoločnosťou Atrium Development s.r.o. na účely marketingovej komunikácie [zobraziť podrobnosti]