Vitamín K pre našu krv a kosti

Základná charakteristika vitamínu K

https://lh5.googleusercontent.com/Zb0YYYCoc_kIhx6aqHlF9b6ZqF6gTq8bh-ml0s7cZzMvv_CU9_eB2_7k21mjZIL5oyzDvzy10TM7sxtALfwZ0RVpcWBD0Nf22obwdiqSDqZR38RVNiHm16OKpypWEBKdCPDbBjGu

Vedeli ste, že vitamín K v ľudskom tele pomáha rýchlemu hojeniu rán? Vďaka nemu nám rana prestane krvácať a vytvorí sa na nej krvná zátka. Okrem hojenia rán sa stará aj o to, aby naše kosti boli pevné a odolné a podporuje ich rýchlejšiu regeneráciu.

Zaujíma vás, aké ďalšie účinky má vitamín K a kde všade sa nachádza? Toto a mnohé ďalšie fakty a zaujímavosti vám predstavíme v tomto článku.

V tukoch rozpustný vitamín K dostal označenie podľa slova “Koagulation”, čo v preklade znamená zrážanlivosť krvi. Už z názvu nám môže byť preto zrejmé, že bude nevyhnutnou zložkou pre funkciu bielkovín, podieľajúcich sa na zrážaní krvi. Okrem toho napomáha aj pri mineralizácii kostí, raste buniek a celkovom metabolizme bielkovín cievnej steny.

Prirodzená forma vitamínu K

Poznáme dve prirodzene sa vyskytujúce formy vitamínu K:

K1 (fylochinón) - nachádza sa v zelených častiach rastlín a využíva sa pri zrážaní krvi.

K2 (menachinón) - je produkovaný črevnými baktériami priamo v našom tele a má dôležitú úlohu pri metabolizme a mineralizácie kostí. Pomáha zabudovať do kostí vápnik, pomáha pri bunkovom raste a metabolizme bunkovej cievnej steny.

 

Vitamíny K1 a K2 sú rozpustné v tukoch a vstrebávajú sa v tenkom čreve.

 

https://lh3.googleusercontent.com/oKn566Wt0ZLoNf9ki_Tzk1ZZkSpdcQ9vJSttPANKlbzSPUkQsnksTMNtlnbYYhI-jWfgNuGDfaxfnUT0DlAcUlPqDz4Jxi6ifB3UYCnAuvZPPhzrj-mNI9X2DYzjNcPd1m76Xg2o

Syntetická forma vitamínu K

Vitamín K sa vyskytuje aj v syntetickej forme, ktorá má označenie K3 (menadión). Vitamín K3 je vhodný len pre zvieratá a pridáva sa do zvieracích krmív.

Zdroje vitamínu K v potravinách

Vitamín K môžeme ľahko a efektívne získať z mnohých druhov potravín. Do svojho jedálnička by sme mali vitamín K zakomponovať každý deň. V ktorých druhoch potravín a zeleniny sa nachádza?

  • listová zelenina – kel, špenát, zelený šalát, kapusta, čínska kapusta

TIP: Ak sa zelené časti listov uvaria, obsah vitamínu K1 sa zníži. Preto pridajte do varenia tuky. Vitamín K je totiž rozpustný v tukoch a ľahšie sa tak bude v čreve vstrebávať.

  • petržlen, mrkva, zeler
  • brokolica, karfiol
  • paradajka, paprika, uhorka
  • obilniny: ovos, raž, pšenica, sója
  • fazuľa, šošovica, hrach
  • zelený čaj
  • pŕhľava
  • vajcia, mäso
  • orechy
  • sójový a olivový olej

 

NÁŠ TIP: odporúčame dopriať si dennú dávku Vitamínu K vo forme výživového doplnku Vitamin K2 od Swedish Supplements, ktorý prispieva k udržaniu zdravých kostí a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Je 100% prírodného pôvodu vo forme menachinónu-7, obsahuje až 90 denných dávok

https://lh4.googleusercontent.com/m-n0iHa0VGj586XWS3xqlKriY0llkoyUFqw5bCy4EkRfw-SM-S2acl1372eH4w5GSO3rwpjJHUF5Bl6RWN4fb9PLjGIvFRiczvWZyESu6qErZmeRARI3cZ9SJDsKsjkfgh12ZT65

Účinky vitamínu K

Vitamín K je nevyhnutný pre správne fungovanie ľudského tela. Spolu si povieme, ktoré funkcie v ňom zastáva a na ktoré procesy je potrebný:

  • nevyhnutný pre zrážanie krvi, čím pomáha pri trombóze
  • vstrebáva vápnik a podporuje regeneráciu kostí
  • podporuje správnu funkciu pečene
  • pôsobí preventívne voči infekciám u novorodených detí
  • pôsobí preventívne proti zhubným nádorom
  • podporuje dlhovekosť

Správny účinok vitamínu K znižujú antibiotiká, röntgenové žiarenie, predávkovanie sa vitamínmi A a E a alkohol. V prípade liečby antibiotikami by sme preto mali jeho prísun zvýšiť. Mimochodom, vitamín K je citlivý aj na niektoré kyseliny a oxidanty.

Nedostatok vitamínu K

Keďže je vitamín K rozpustný v tukoch, v ľudskom tele sa nachádza najmä v pečeni. Zaujímavé je, že si ho ľudský organizmus skladuje iba v malom množstve. Jeho zásoba sa dokáže rýchlo vyčerpať, a preto je dôležité ho denne zakomponovať do svojho jedálnička.

 

U zdravých, normálne sa stravujúcich ľudí, sa nedostatok vitamínu K nevyskytuje. Ak trpíte nedostatkom vitamínu K, bude to pravdepodobne súvisieť s poruchou orgánov, v ktorých sa vitamín nachádza.

 

Môže ísť o poruchy:

  • funkcie pečene
  • čriev
  • žlčníka

 

Doplniť vitamín K pomocou výživových doplnkov u zdravého, vyvážene sa stravujúceho človeka, nie je potrebné. Vo výživových doplnkoch si ju dopĺňajú ľudia trpiaci na zníženú zrážanlivosť krvi pred operačnými zákrokmi.

https://lh4.googleusercontent.com/ftlD3RKFVqIQ-013vPXcGGw9tNj7QOFtb9WqrksJNaTgwe4gU8Zr0tOFFa_329zll8nSrh9_8ohZbyzE61kC_dfZlWrVr5SXgCyGe4kAdX37aXJvoNJOxfABADQBahnCQIbY2rg2

Ochorenia, pri ktorých môže dochádzať z nedostatku vitamínu K

Keďže vitamín K slúži najmä na pomoc pri zrážanlivosti krvi a mineralizácii kostí, jeho nedostatok má za následok tieto ochorenia:

  • znížená zrážanlivosť krvi
  • pokles počtu krvných doštičiek
  • krvácanie z nosa, dlhšie krvácanie z malých raniek
  • tvorenie modrín
  • rednutie kostí
  • lámavosť kostí
  • znížená výkonnosť imunitného systému
  • problémy s pečeňou a hrubým črevom
  • kožné problémy a alergie
  • krvácavá choroba novorodencov

Nadbytok vitamínu K

K predávkovaniu prírodným vitamínom K (K1 a K2) nedochádza. Ľudské telo si je schopné vytvoriť jeho prirodzené množstvo. Aby došlo k jeho predávkovaniu, museli by ste ho užiť viac ako 600 mg. V prípade, že by ste sa predávkovali jeho výživovým doplnkom, mohli by sa u vás vyskytnúť príznaky nadbytku ako sú potenie, horúčka, alergické reakcie, prípadne sa vám poškodia bunkové membrány.

 

https://lh6.googleusercontent.com/NPmG0NmhQ-SkeIdyoFmfWKyS0nKSqP6_jRim7pQkX4FnseP5V3nxEcs_taws55vwmh_4WC6e_3i0xcKFsaDImOYSZN3p8vIJlJA4oFxGTemtIMwREeOxkUR-HtTZktIhbWG1B7F6

Odporúčaná denná dávka

Odporúčaná denná dávka vitamínu K podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA):

  • 10 µg pre novorodencov
  • 12 µg pre deti od 1 do 3 rokov
  • 20 µg pre deti od 4 do 6 rokov
  • 30 µg pre deti od 7 do 10 rokov
  • 45 µg pre deti od 11 do 14 rokov
  • 65 µg pre dospievajúcich od 15 do 17 rokov
  • 70 µg pre dospelých, vrátane tehotných a dojčiacich žien

Pri užívaní antibiotík sa doporučuje zvýšiť dávku vitamínu K.

Časté otázky ohľadom vitamínu K

Povedali sme si niečo o základnej charakteristike vitamínu K, jeho účinkoch a aj o tom, kde sa tento vitamín nachádza. Na záver prikladáme pár častých otázok, ktoré možno zaujímajú aj vás.

Kedy je nevyhnutne potrebné zvýšiť príjem vitamínu K pomocou výživových doplnkov?

Doplnenie vitamínu K pomocou výživových doplnkov sa používa u ľudí, ktorí trpia na zníženú zrážanlivosť krvi a potrebujú ísť napríklad na operáciu, alebo vytrhnúť zub. Pár dní pred zákrokom začnú užívať zvýšené množstvo vitamínu K, aby sa im počas zákroku dostatočne zrazila krv a rany sa boli schopné zahojiť.

Dá sa vitamínu K predávkovať?

Áno, ale to by ste ho museli naraz užiť viac než 600 mg. Vitamín K sa rýchlo vstrebáva, a preto sa predávkovanie v tomto prípade takmer nevyskytuje.

Čo je krvácavá choroba novorodencov?

Krvácavá choroba deficiencie vitamínu K sa vyskytuje najmä u novorodencov, ktorých matky museli užívať lieky znižujúce hladinu vitamínu K (napríklad lieky na epilepsiu).

U novorodencov sa prejavuje krvácaním zo slizníc a krv môže byť aj v stolici. Každý novorodenec preto dostáva do svalu injekciu, ktorá obsahuje dávku vitamínu K mnohonásobne presahujúcu jeho dennú potrebu.

Zdroje na vedecké články

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2017.4780

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2017.EN-1220

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/170522-1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222299/

https://www.zdravie.sk/clanok/49272/vitamin-k

Recepty s vitamínom K