Potravinové intolerancie a alergie - všeobecný prehľad

 

https://lh5.googleusercontent.com/wJCfhzu0mVjgrijNgAr9HSXOC6YCkDqF1WOGyx1vqMPhZiVjHeWOEURf3V_J_4TZEsAsTNXNWLKOvBeCeiTETr_Xq4UFfh_YcJUjM2fvMBctGdn5bis9VaGllDG9_KuX4K4vqaKc

 

Určite ste sa už stretli s niekým, kto nemôže lepok či laktózu. Už dlhšie sa dokonca spomína aj akási histamínová intolerancia. Ak neviete, čo je vlastne čo a aký je medzi nimi rozdiel, ste tu správne. Pripravili sme si pre vás prehľad potravinových alergií a intolerancií, ktoré sužujú čoraz viac Slovákov a aj ľudí po celom svete.

Potravinové alergie vs. potravinové intolerancie

Aj keď to tak na prvý pohľad možno nevyzerá, medzi potravinovou alergiou a intoleranciou je veľký rozdiel. Vysvetlíme si jednotlivé pojmy podrobnejšie, no takým najhlavnejším rozdielom je to, že pri potravinovej alergii nastáva alergická reakcia takmer okamžite a pri potravinovej intolerancii sa prvé príznaky objavia oneskorene. Aké sú ďalšie rozdiely?

Potravinová alergia a jej charakteristika

Potravinová alergia je vlastne diagnóza, pri ktorej organizmus reaguje na určitú bielkovinu nachádzajúcu sa v potravine. Takzvanú alergickú reakciu, teda tvorbu protilátok, spúšťa imunitný systém pri potravine, ktorú vyhodnotí ako škodlivú.

 

Medzi najčastejšie sa vyskytujúce alergény, resp potraviny, ktoré spôsobujú alergické reakcie, patrí mlieko, vajcia, obilniny, sója, ryby a orechy.

 

https://lh4.googleusercontent.com/8qLWjyB7zdcAN4fnGimer0NZkUaPk0sZaGVP4oMF2P85yQpeuEFnRqGUKR8EtXa2_wKtYoBtKHbZQJxyrJITvZOyp0PBOPErqRd-l2IJqV5BrJYC5v4xjb2-JqPT8kgCFf4yh7nU

Potravinová intolerancia a jej charakteristika

Ako sme už spomenuli, prvé príznaky sa pri potravinovej intolerancii objavia až neskôr. Môžu to byť hodiny, ale aj dni či týždne. Je to kvôli tomu, že potravinovú intoleranciu nespúšťa imunitný systém ako pri potravinovej alergii.

 

Intolerancie vznikajú reakciou tráviaceho traktu, presnejšie kvôli nedostatku určitého enzýmu. Takisto ale môžu vznikať v prípade, ak organizmus nedokáže počas trávenia spracovať určité chemické látky nachádzajúce sa v potravine.

Rozdiel medzi intoleranciou a alergiou vysvetlený na príklade

Asi najlepšie bude vysvetliť rozdiel medzi potravinovou intoleranciou a alergiou priamo na príklade z praxe. Najvhodnejším adeptom spomedzi alergénov je v tomto prípade mlieko.

 

Pri alergii na mlieko hovoríme presnejšie o alergii na bielkovinu kravského mlieka zvanú kazeín. Organizmus teda reaguje na potraviny s obsahom mliečnej bielkoviny alergickou reakciou, ako je napríklad ekzémom, opuchom, vracaním, refluxom, bolesťami brucha, ale aj únavou či anafylaktickým šokom.

 

Pri intolerancii na mlieko hovoríme presnejšie o intolerancii na mliečny cukor zvaný aj ako laktóza. Z toho je aj odvodený názov laktózová intolerancia. V tomto prípade má organizmus nedostatok enzýmu laktáza, ktorý tento mliečny cukor štiepi, a tak ho nedokáže dostatočne stráviť.

 

https://lh5.googleusercontent.com/RWceAixhKy67UlJCV2gTUr05jjOV2khx83_TG4Dc336Fo3y_KblYI0yXaqjHuMe4N3HHTpwCklS-LK8BCWJ0fkAdA-cIvg2z_n58lfpNVZCVKcklZJolA6cD5xBnTSyFLGhx2ZJj

Špecifický prípad - histamínová intolerancia

Špeciálny prípad poznáme pod názvom histamínová intolerancia, v skratke HIT. Jej výnimočnosť oproti ostatným intoleranciám tkvie v tom, že si pri nej nikdy nie ste úplne istý v tom, čo môžete a čo nie.

 

Príklad:

Pri laktózovej intolerancii viete, že nemôžete laktózu. Vyhýbate sa teda potravinám s obsahom laktózy. No pri histamínovej intolerancii nemáte jednu jedinú zložku, ktorá robí neplechu.

Histamínová intolerancia a jej charakteristika

Histamínová intolerancia je reakcia na zvýšené množstvo histamínu v tele. Problém je však v tom, že histamín nie je látka nachádzajúca sa iba v určitých potravinách. Prirodzene ho v sebe obsahujú mnohé potraviny a mnohé ďalšie podporujú jeho uvoľňovanie v tele.

 

 

TIP: Vedeli ste, že pri histamínovej intolerancii sa odporúča prijať počas dňa veľa vitamínu C? Vitamín C totiž pomáha regulovať hladinu histamínu v tele. Aj preto sme pre vás vybrali to najlepšie z ponuky vitamínov.

Ďalším problémom je, že aj symptómy sa líšia od prípadu k prípadu. Môže mať rôzne príznaky, ktoré u niekoho prepuknú hneď, u iného neskôr. U niekoho naraz, u iného postupne a nie všetky. Aj preto sa tento druh intolerancie zvykne aj ťažšie diagnostikovať a najmä sa nedá presne určiť, ktoré potraviny budú spôsobovať ťažkosti a ktoré nie.

Zverte sa do rúk odborníkom

Ak máte pocit, že vám nejaká zložka potravy škodí, je lepšie zájsť za odborníkom a dať si spraviť patričné testy. O jednotlivých potravinových alergiách a intoleranciách si, samozrejme, povieme postupne aj v ďalších článkoch, pričom nezabudneme aj na informácie ohľadom náhrad za rôzne alergény ako je lepok či mlieko.