Prečo si síra zaslúžila označenie minerál krásy a v ktorých potravinách sa nachádza?

Síra - minerál krásy

https://lh6.googleusercontent.com/WW9cQRUDKHikZ8qYRPkMHOUGZ_PKCA3n4OTiFZc6M2LWacV7iifHBkZY4DVi-1OUbnpfRWBcbaQLjCgpsqKB3pU7lXjp7us6r8uupVWOINgTxHWJYfDaBzI-nXf5tcxRRCztUvHh

Síra je vďaka svojim blahodarným účinkom na zdravie a krásu človeka inak nazývaná aj minerál krásy. Tento minerál je prítomný vo všetkých živých tkanivách a podieľa sa na viacerých biologických procesoch v ľudskom organizme. Približne polovicu z celkového množstva síry v tele obsahujú svaly, kosti a pokožka. Jej vstrebávanie prirodzene podporuje vitamín E.

Z chemického hľadiska ide o prvok, ktorý sa nachádza v Periodickej tabuľke prvkov s označením S a s protónovým číslom 16. Predstaviť si ju môžete ako tuhú kryštalickú látku žltej farby.

V ktorých potravinách sa nachádza síra

Medzi najhlavnejšie zdroje síry patria vajíčka, cesnak a rôzne druhy zeleniny. Za zmienku stojí určite brokolica, kapusta, ružičkový kel, karfiol, kaleráb či strukoviny a orechy. Nachádza sa však aj v červenom mäse, morských plodoch a syroch (najmä v parmezáne).

Síra a jej účinky

  • stará sa o zdravé vlasy, nechty a pokožku
  • bráni vytváraniu krvných zrazenín
  • je dôležitá pre stavbu kostí
  • pomáha pružnosti chrupaviek a spojivových tkanív
  • pôsobí protirakovinotvorne
  • pomáha pri detoxikácii organizmu

Síra je spájaná s blahodarnými účinkami pre ľudské telo najmä vďaka svojim pozitívnym vplyvom na pokožku, keďže dokáže úspešne bojovať proti akné a rôznym ekzémom. Tento minerál má však pre človeka viacero významov.

Okrem spomínaného efektu na pleť sa tiež stará o zdravé vlasy a nechty a pomáha pri detoxikácii organizmu. Síra je nesmierne dôležitá aj pre stavbu kostí a pružnosť chrupaviek a spojivových tkanív. Navyše, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a pôsobí protirakovinotvorne.

Náš tip: Vyskúšajte sírový kúpeľ s pozitívnym účinkom proti akné, ekzémom a bolestiam svalov. Kúpte si v lekárni špeciálny prípravok a doprajte si kúpeľ približne každý druhý deň. Dôležité je, aby ste sa po ňom neosprchovali a nechali látku pôsobiť.

https://lh4.googleusercontent.com/cfsuw5qsHaUO6eT3BKisaUoFyXsCag4byHRdn16akRG_AD7oobl5uwKfg8vOdhRfGYidGoY15w3rEQZJBYlt17FUppF-o8F8l4GIta2BscnkACQrhjDZthB8c8Ui4cUpShmOOTh2

Nedostatok síry

Zvýšená síra v ľudskom tele sa prejavuje zníženou kvalitou pokožky (napríklad akné, ekzémy a vrásky), vlasov (suchosť) a nechtov (lámavosť) alebo bolesťami a zápalmi svalov a kĺbov. Okrem toho spôsobuje aj nepríjemné tráviace ťažkosti.

Ochorenia, ku ktorým môže dochádzať z nedostatku síry

  • bolesti a zápaly svalov a kĺbov
  • lámanie a opotrebovanie vlasov a nechtov
  • tráviace ťažkosti
  • duševné poruchy
  • má určitú spojitosť aj s Alzheimerovou chorobou

Nadbytok síry

V prípade predávkovania sa sírou ide o ojedinelý stav, ktorý sa môže prejaviť tráviacimi ťažkosťami, nadúvaním, nechutenstvom alebo zvracaním. Jej nadbytok v ľudskom organizme dokáže vyvolať aj alergiu na nerastné suroviny, poškodenie obličiek či podráždenie kože.

https://lh6.googleusercontent.com/LrE2K0ZD3jfD0RtzOpvMBLADFo9RrsO24lbK8W_MTnb_OGaBICFgE60UYNqABCVUBYPKmsyAHAasAp5XQYY9t8FIr4CXiNEkdozq0dV-GW6iNo7yI9-DaHO-0ts8FADuPpGAynxa

Odporúčaná denná dávka

V tele človeka sa nachádza asi 150 gramov síry, pričom jej odporúčaná denná dávka je približne 1 gram.

Časté otázky

Aj napriek tomu, že predošlé riadky boli zamerané na množstvo informácií o síre a jej účinkoch, sa stále dajú nájsť rôzne zaujímavosti o takzvanom mineráli krásy. Z toho dôvodu sme si pre vás pripravili dve nevšedné otázky, ktoré spĺňajú všetky predpoklady na to, aby upútali vašu pozornost.

Aké je priemyselné využitie síry?

Pozitívne účinky síry nie sú jediným, čo z nej robí žiaduci prvok. Používa sa totižto predovšetkým k výrobe strelného prachu a zápaliek alebo ako dezinfekčný prostriedok.

https://lh4.googleusercontent.com/MNx55s3uoJZOOWsZ0Ykqx-Hsl_250NozeA4pVzPbazUkRlR8f98_uWpmO_R1qCB7On0iSVJ5exlq96gv9cOd0sEboIiReHvX04853Wmw9iyGCLVjXnr75zrq5ii3OPHs-WJm6vJT

Ako zvýšiť obsah síry v zelenine?

Zaujímavosťou je, že vysoký obsah síry, ktorým sa môžu pochváliť niektoré druhy zeleniny, je možné ešte navýšiť. Zeleninu stačí len nakrájať a nechať ju chvíľu odstáť, čím sa uvoľnia nové molekuly síry. Naopak, jej množstvo v zelenine sa znehodnocuje skleníkovým pestovaním a tepelnou úpravou.

Zdroje na vedecké články

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372953/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11896744

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23815141

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2198910/

http://www.organicsulfur-msm.ca/reported-health-benefits.html

https://www.verywellhealth.com/sulfur-what-should-i-know-about-it-89517

https://www.healthpedian.org/sulfur-health-benefits-and-deficiency/

Recepty so sírou