Hruška a jej zloženie

Hruška

https://lh6.googleusercontent.com/8bmm7A0dA5rz3gRViG71hPvDCtRnMjcUsLf7HEtIv5oCVluvHj-zne-EWlXYpKXm5ADv0P3wp33b-nUa4qzW6FcgJvWw9Obe9zJZOXB_jqb5YbUdHHeMmYENcEpc2B7wMCnocBme

Hruška a jej zloženie

Výživové hodnoty hrušky (na 100 g):

  • energia 57 Kcal (3 % RDA*)
  • sacharidy 15,23 g (12 % RDA*)
  • proteíny 0,36 g (menej ako 1 % RDA*)
  • lipidy 0,14 g (menej ako 1 % RDA*)

Obsah vitamínov v hruške (na 100 g):

  • vitamín A 25 IU* (1 % RDA*)
  • vitamín B1 (tiamín) 0,01 mg (1 % RDA*)
  • vitamín B2 (riboflavín) 0,02 mg (2 % RDA*)
  • vitamín B3 (niacín) 0,16 mg (1 % RDA*)
  • vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,04 mg (1 % RDA*)
  • vitamín B9 (kyselina listová) 7 µg (2 % RDA*)
  • vitamín C 4,3 mg (7 % RDA*)
  • vitamín E 0,12 mg (1 % RDA*)
  • vitamín K 4,4 µg (4 % RDA*)

 

Obsah minerálov a stopových látok v hruške (na 100 g):

  • sodík (Na) 1 mg (menej ako 1 % RDA*)
  • draslík (K) 116 mg (2,5 % RDA*)
  • vápnik (Ca) 9 mg (1 % RDA*)
  • meď (Cu) 0,08 mg (9 % RDA*)
  • železo (Fe) 0,18 mg (2 % RDA*)
  • magnézium (Mg) 7 mg (2 % RDA*)
  • mangán (Mn) 0,04 mg (2 % RDA*)
  • fluorid (F) 2,2 µg (menej ako 1 % RDA*)
  • fosfor (P) 12 mg (2 % RDA*)
  • selén (Se) 0,1 µg (menej ako 1 % RDA*)
  • zinok (Zn) 0,1 mg (1 % RDA*)

Hruška obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.

Hodnoty ďalších látok na 100 g:

  • voda 83,96 g
  • vláknina 3,1 g (15 % RDA*)
  • β-karotén 14 µg (menej ako 1 % RDA*)
  • luteín a zeaxantín 44 µg**

Uvedené zloženie hrušiek je informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môže sa líšiť v závislosti od druhu hrušky, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob prípravy (kandizovanie, sušenie a podobne).

* RDA - denná odporúčaná dávka

* IU - medzinárodná jednotka

** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne