Čo sú figy a aký majú obsah látok?
Figy
Zloženie fíg
Výživové hodnoty fíg (na 100 g):
- energia 74 Kcal (4 % RDA*)
- sacharidy 19,18 g (15 % RDA*)
- proteíny 0,75 g (1,5 % RDA*)
- lipidy 0,3 g (1 % RDA*)
Obsah vitamínov vo figách (na 100 g):
- vitamín A 142 IU* (5 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,06 mg (5 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,05 mg (4 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,4 mg (2,5 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,3 mg (6 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,11 mg (9 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 6 µg (1,5 % RDA*)
- vitamín C 2 mg (3 % RDA*)
- vitamín E 0,11 mg (1 % RDA*)
- vitamín K 4,7 µg (4 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok vo figách (na 100 g):
- sodík (Na) 1 mg (menej ako 1 % RDA*)
- draslík (K) 232 mg (5 % RDA*)
- vápnik (Ca) 35 mg (3,5 % RDA*)
- meď (Cu) 0,07 mg (8 % RDA*)
- železo (Fe) 0,37 mg (5 % RDA*)
- magnézium (Mg) 17 mg (4 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,12 mg (5,5 % RDA*)
- selén (Se) 0,2 µg (menej ako 1 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,15 mg (1 % RDA*)
Figy obsahujú okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 58,58 g
- vláknina 2,9 g (14,5 % RDA*)
- β-karotén 85 µg (1,5 % RDA*)
- luteín a zeaxantín 9 µg**
Zloženie fíg je informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môže sa líšiť v závislosti od druhu samotných fíg, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob ich prípravy.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne