Čo je rukola a aké látky obsahuje?

Rukola

https://lh5.googleusercontent.com/5ls6zkD7j0HtgYN3_-OShJK5kcB8ZEt7lOIoWuUFwEB5J2lTvRdZ1UgC8VBxkf0ODKt5UPM1SykLBXLon7gauhrloQuzeJXS08idh9PeE8CLhZlf84ddvfhfPAHysFJQY5iM-_kW

Zloženie rukoly

Výživové hodnoty rukoly (na 100 g):

  • energia 25 Kcal (1 % RDA*)
  • sacharidy 3,65 g (3 % RDA*)
  • proteíny 2,58 g (5 % RDA*)
  • lipidy 0,66 g (3 % RDA*)

Obsah vitamínov v rukole (na 100 g):

  • vitamín A 2373 IU (79 % RDA*)
  • vitamín B1 (tiamín) 0,04 mg (4 % RDA*)
  • vitamín B2 (riboflavín) 0,08 mg (7 % RDA*)
  • vitamín B3 (niacín) 0,30 mg (2 % RDA*)
  • vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,43 mg (8 % RDA*)
  • vitamín B6 (pyridoxín) 0,07 mg (6 % RDA*)
  • vitamín B9 (kyselina listová) 97 µg (24 % RDA*)
  • vitamín C 15 mg (25 % RDA*)
  • vitamín E 0,43 mg (3 % RDA*)
  • vitamín K 108,6 µg (90 % RDA*)

Obsah minerálov a stopových látok v rukole (na 100 g):

  • sodík (Na) 27 mg (2 % RDA*)
  • draslík (K) 369 mg (7,5 % RDA*)
  • vápnik (Ca) 160 mg (16 % RDA*)
  • meď (Cu) 0,07 mg (8 % RDA*)
  • železo (Fe) 1,46 mg (18 % RDA*)
  • magnézium (Mg) 47 mg (12 % RDA*)
  • mangán (Mn) 0,32 mg (14 % RDA*)
  • fosfor (P) 52 mg (7,5 % RDA*)
  • selén (Se) 0,3 µg (menej ako 1 % RDA*)
  • zinok (Zn) 0,47 mg (5 % RDA*)

Rukola obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.

Hodnoty ďalších látok na 100 g:

  • voda 91,71 g
  • vláknina 1,6 g (7 % RDA*)
  • β-karotén 1424 µg (23,5 % RDA*)
  • luteín a zeaxantín 3555 µg**

Zloženie rukoly je informatívne a prevzaté z národnej databázy látok nachádzajúcich sa v rukole. Môže sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov faktorov, ako je napríklad spôsob jej prípravy.

* RDA - denná odporúčaná dávka

* IU - medzinárodná jednotka

** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne