Zloženie broskyne a jej obsah vitamínov
Broskyňa
Zloženie broskyne
Výživové hodnoty broskyne (na 100 g):
- energia 39 Kcal (2 % RDA*)
- sacharidy 9,54 g (7 % RDA*)
- proteíny 0,91 g (1,5 % RDA*)
- lipidy 0,25 g (1 % RDA*)
Obsah vitamínov v broskyni (na 100 g):
- vitamín A 326 IU* (11 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,02 mg (2 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,03 mg (2,5 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,8 mg (5 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,15 mg (3 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,02 mg (2 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 4 µg (1 % RDA*)
- vitamín C 6,6 mg (11 % RDA*)
- vitamín E 0,73 mg (5 % RDA*)
- vitamín K 2,6 µg (2 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v broskyni (na 100 g):
- draslík (K) 190 mg (4 % RDA*)
- vápnik (Ca) 6 mg (menej ako 1 % RDA*)
- meď (Cu) 0,06 mg (7,5 % RDA*)
- železo (Fe) 0,25 mg (3 % RDA*)
- magnézium (Mg) 9 mg (2 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,61 mg (3 % RDA*)
- fosfor (P) 11 mg (2 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,17 mg (1,5 % RDA*)
Broskyňa obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 88,87 g
- vláknina 1,5 g (7 % RDA*)
- β-karotén 160 µg (2,5 % RDA*)
- luteín a zeaxantín 91 µg**
Zloženie broskyne je informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môže sa líšiť v závislosti od druhu broskýň, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob prípravy (lyofilizovanie, sušenie, kandizovanie a pod.).
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne