Čo je paprika a aké látky obsahuje?

Paprika

https://lh3.googleusercontent.com/aU2UD12Ve98CvwD1BYyE3gtlB2H7AgXb2DldjMB_DVk2plVelIn7HkIRp5MHPdi4LrIMQJGHz3wnV1wb1DwcaIg8ycq-I0xXtgb8GH5zTFX6gVZo5TrkEdCDaCYwkwhH34e_GVOd

Zloženie papriky

Výživové hodnoty papriky (na 100 g):

  • energia 31 Kcal (1,5 % RDA*)
  • sacharidy 6,3 g (4 % RDA*)
  • proteíny 0,99 g (2 % RDA*)
  • lipidy 0,3 g (1 % RDA*)

Obsah vitamínov v paprike (na 100 g):

  • vitamín A 3131 IU (101 % RDA*)
  • vitamín B1 (tiamín) 0,05 mg (4,5 % RDA*)
  • vitamín B2 (riboflavín) 0,08 mg (6,5 % RDA*)
  • vitamín B3 (niacín) 0,97 mg (6 % RDA*)
  • vitamín B6 (pyridoxín) 0,29 mg (22 % RDA*)
  • vitamín B9 (kyselina listová) 46 µg (12 % RDA*)
  • vitamín C 127,7 mg (213 % RDA*)
  • vitamín E 1,58 mg (11 % RDA*)
  • vitamín K 4,9 µg (4 % RDA*)

Obsah minerálov a stopových látok v paprike (na 100 g):

  • sodík (Na) 4 mg (menej ako 1 % RDA*)
  • draslík (K) 211 mg (4,5 % RDA*)
  • vápnik (Ca) 7 mg (1 % RDA*)
  • meď (Cu) 0,01 mg (2 % RDA*)
  • železo (Fe) 0,43 mg (5 % RDA*)
  • magnézium (Mg) 12 mg (3 % RDA*)
  • mangán (Mn) 0,11 mg (5 % RDA*)
  • fosfor (P) 26 mg (4 % RDA*)
  • selén (Se) 0,1 µg (menej ako 1 % RDA*)
  • zinok (Zn) 0,25 mg (2 % RDA*)

Paprika obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.

Hodnoty ďalších látok na 100 g:

  • voda 92,21 g
  • vláknina 2,1 g (10 % RDA*)
  • β-karotén 1624 µg (23 % RDA*)
  • luteín a zeaxantín 51 µg**

Uvedené zloženie papriky je informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môže sa líšiť v závislosti od druhu, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob jej prípravy.

* RDA - denná odporúčaná dávka

* IU - medzinárodná jednotka

** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne