Čo je paprika a aké látky obsahuje?
Paprika
Zloženie papriky
Výživové hodnoty papriky (na 100 g):
- energia 31 Kcal (1,5 % RDA*)
- sacharidy 6,3 g (4 % RDA*)
- proteíny 0,99 g (2 % RDA*)
- lipidy 0,3 g (1 % RDA*)
Obsah vitamínov v paprike (na 100 g):
- vitamín A 3131 IU (101 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,05 mg (4,5 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,08 mg (6,5 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,97 mg (6 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,29 mg (22 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 46 µg (12 % RDA*)
- vitamín C 127,7 mg (213 % RDA*)
- vitamín E 1,58 mg (11 % RDA*)
- vitamín K 4,9 µg (4 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v paprike (na 100 g):
- sodík (Na) 4 mg (menej ako 1 % RDA*)
- draslík (K) 211 mg (4,5 % RDA*)
- vápnik (Ca) 7 mg (1 % RDA*)
- meď (Cu) 0,01 mg (2 % RDA*)
- železo (Fe) 0,43 mg (5 % RDA*)
- magnézium (Mg) 12 mg (3 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,11 mg (5 % RDA*)
- fosfor (P) 26 mg (4 % RDA*)
- selén (Se) 0,1 µg (menej ako 1 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,25 mg (2 % RDA*)
Paprika obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 92,21 g
- vláknina 2,1 g (10 % RDA*)
- β-karotén 1624 µg (23 % RDA*)
- luteín a zeaxantín 51 µg**
Uvedené zloženie papriky je informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môže sa líšiť v závislosti od druhu, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob jej prípravy.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne