Čo je hrach a ktoré vitamíny obsahuje?

Hrach

Hrach a jeho zloženie

Výživové hodnoty hrachu (na 100 g):

  • energia 81 Kcal (4 % RDA*)
  • sacharidy 14,45 g (11 % RDA*)
  • proteíny 5,42 g (10 % RDA*)
  • lipidy 0,4 g (2 % RDA*)

Obsah vitamínov v hrachu (na 100 g):

  • vitamín A 765 IU (25,5 % RDA*)
  • vitamín B1 (tiamín) 0,26 mg (22 % RDA*)
  • vitamín B2 (riboflavín) 0,13 mg (10 % RDA*)
  • vitamín B3 (niacín) 2,09 mg (13 % RDA*)
  • vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,10 mg (2 % RDA*)
  • vitamín B6 (pyridoxín) 0,16 mg (13 % RDA*)
  • vitamín B9 (kyselina listová) 65 µg (16 % RDA*)
  • vitamín C 40 mg (67 % RDA*)
  • vitamín E 0,13 mg (1 % RDA*)
  • vitamín K 24,8 µg (21 % RDA*)

Obsah minerálov a stopových látok v hrachu (na 100 g):

  • sodík (Na) 5 mg (menej ako 1 % RDA*)
  • draslík (K) 244 mg (5 % RDA*)
  • vápnik (Ca) 25 mg (2,5 % RDA*)
  • meď (Cu) 0,17 mg (20 % RDA*)
  • železo (Fe) 1,47 mg (18 % RDA*)
  • magnézium (Mg) 33 mg (8 % RDA*)
  • mangán (Mn) 0,41 mg (18 % RDA*)
  • selén (Se) 1,8 µg (3 % RDA*)
  • zinok (Zn) 1,24 mg (11 % RDA*)

Hrach obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok obsahuje aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.

Hodnoty ďalších látok na 100 g:

  • voda 78,86 g
  • vláknina 5,7 g (26 % RDA*)
  • β-karotén 449 µg (44 % RDA*)
  • luteín a zeaxantín 2477 µg**

Hodnoty látok v hrachu sú informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môžu sa líšiť v závislosti od druhu hrachu, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob jeho prípravy.

* RDA - denná odporúčaná dávka

* IU - medzinárodná jednotka

** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne