Čo je hrach a ktoré vitamíny obsahuje?
Hrach
Hrach a jeho zloženie
Výživové hodnoty hrachu (na 100 g):
- energia 81 Kcal (4 % RDA*)
- sacharidy 14,45 g (11 % RDA*)
- proteíny 5,42 g (10 % RDA*)
- lipidy 0,4 g (2 % RDA*)
Obsah vitamínov v hrachu (na 100 g):
- vitamín A 765 IU (25,5 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,26 mg (22 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,13 mg (10 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 2,09 mg (13 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,10 mg (2 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,16 mg (13 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 65 µg (16 % RDA*)
- vitamín C 40 mg (67 % RDA*)
- vitamín E 0,13 mg (1 % RDA*)
- vitamín K 24,8 µg (21 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v hrachu (na 100 g):
- sodík (Na) 5 mg (menej ako 1 % RDA*)
- draslík (K) 244 mg (5 % RDA*)
- vápnik (Ca) 25 mg (2,5 % RDA*)
- meď (Cu) 0,17 mg (20 % RDA*)
- železo (Fe) 1,47 mg (18 % RDA*)
- magnézium (Mg) 33 mg (8 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,41 mg (18 % RDA*)
- selén (Se) 1,8 µg (3 % RDA*)
- zinok (Zn) 1,24 mg (11 % RDA*)
Hrach obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok obsahuje aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 78,86 g
- vláknina 5,7 g (26 % RDA*)
- β-karotén 449 µg (44 % RDA*)
- luteín a zeaxantín 2477 µg**
Hodnoty látok v hrachu sú informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môžu sa líšiť v závislosti od druhu hrachu, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob jeho prípravy.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne