Čo je cícer a aké látky obsahuje?

Cícer

Cícer a jeho zloženie

Výživové hodnoty pre cícer (na 100 g):

  • energia 378 Kcal (16 % RDA*)
  • sacharidy 62,95 g (48 % RDA*)
  • proteíny 20,47 g (36 % RDA*)
  • lipidy 6,04 g (30 % RDA*)

Obsah vitamínov v cíceri (na 100 g):

  • vitamín A 67 IU* (2 % RDA*)
  • vitamín B1 (tiamín) 0,47 mg (40 % RDA*)
  • vitamín B2 (riboflavín) 0,21 mg (16 % RDA*)
  • vitamín B3 (niacín) 1,54 mg (10 % RDA*)
  • vitamín B5 (kyselina pantoténová) 1,58 mg (32 % RDA*)
  • vitamín B6 (pyridoxín) 0,53 mg (41 % RDA*)
  • vitamín B9 (kyselina listová) 557 µg (139 % RDA*)
  • vitamín C 4 mg (6 % RDA*)

Obsah minerálov a stopových látok v cíceri (na 100 g):

  • sodík (Na) 24 mg (1,6 % RDA*)
  • draslík (K) 718 mg (15 % RDA*)
  • vápnik (Ca) 57 mg (5,7 % RDA*)
  • meď (Cu) 0,65 mg (73 % RDA*)
  • železo (Fe) 4,31 mg (54 % RDA*)
  • magnézium (Mg) 79 mg (20 % RDA*)
  • fosfor (P) 252 mg (36 % RDA*)
  • zinok (Zn) 2,76 mg (25 % RDA*)

Cícer obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a betakarotén.

Hodnoty ďalších látok na 100 g:

  • voda 7,68 g
  • vláknina 12,1 g (52 % RDA*)
  • β-karotén 40 µg (4 % RDA*)

Tieto hodnoty sú informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok v cíceri. Môžu sa líšiť v závislosti od druhu cícera, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob jeho prípravy.

* RDA - denná odporúčaná dávka

* IU - medzinárodná jednotka