Čo je cícer a aké látky obsahuje?
Cícer
Cícer a jeho zloženie
Výživové hodnoty pre cícer (na 100 g):
- energia 378 Kcal (16 % RDA*)
- sacharidy 62,95 g (48 % RDA*)
- proteíny 20,47 g (36 % RDA*)
- lipidy 6,04 g (30 % RDA*)
Obsah vitamínov v cíceri (na 100 g):
- vitamín A 67 IU* (2 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,47 mg (40 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,21 mg (16 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 1,54 mg (10 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 1,58 mg (32 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,53 mg (41 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 557 µg (139 % RDA*)
- vitamín C 4 mg (6 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v cíceri (na 100 g):
- sodík (Na) 24 mg (1,6 % RDA*)
- draslík (K) 718 mg (15 % RDA*)
- vápnik (Ca) 57 mg (5,7 % RDA*)
- meď (Cu) 0,65 mg (73 % RDA*)
- železo (Fe) 4,31 mg (54 % RDA*)
- magnézium (Mg) 79 mg (20 % RDA*)
- fosfor (P) 252 mg (36 % RDA*)
- zinok (Zn) 2,76 mg (25 % RDA*)
Cícer obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a betakarotén.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 7,68 g
- vláknina 12,1 g (52 % RDA*)
- β-karotén 40 µg (4 % RDA*)
Tieto hodnoty sú informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok v cíceri. Môžu sa líšiť v závislosti od druhu cícera, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob jeho prípravy.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka