Čo je karotka a čo obsahuje?
Karotka
Zloženie karotky
Výživové hodnoty karotky (na 100 g):
- energia 41 Kcal (2 % RDA*)
- sacharidy 9,58 g (7 % RDA*)
- proteíny 0,93 g (1,5 % RDA*)
- lipidy 0,24 g (1 % RDA*)
Obsah vitamínov v karotke (na 100 g):
- vitamín A 16706 IU (557 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,06 mg (6 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,05 mg (4 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,98 mg (6 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,13 mg (10 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 19 µg (5 % RDA*)
- vitamín C 5,9 mg (10 % RDA*)
- vitamín K 13,2 µg (11 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v karotke (na 100 g):
- sodík (Na) 69 mg (4,5 % RDA*)
- draslík (K) 320 mg (6,5 % RDA*)
- vápnik (Ca) 33 mg (3 % RDA*)
- meď (Cu) 0,04 mg (5 % RDA*)
- železo (Fe) 0,3 mg (4 % RDA*)
- magnézium (Mg) 12 mg (3 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,14 mg (6 % RDA*)
- fosfor (P) 35 mg (5 % RDA*)
- selén (Se) 0,1 µg (menej ako 1 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,24 mg (2 % RDA*)
Karotka obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, lykopén, luteín a zeaxantín.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 88,29 g
- vláknina 2,8 g (14 % RDA*)
- β-karotén 8285 µg (138 % RDA*)
- lykopén 1 µg (menej ako 1 % RDA*)
- luteín a zeaxantín 256 µg**
Zloženie karotky sa od zloženia mrkvy nejak nelíši. Čím sa od seba líšia, sú tvar a veľkosť. Karotky bývajú menšie a zaoblenejšie, zatiaľ čo mrka je podlhovastá a špicatá. Výživové hodnoty karotky sú informatívne a prevzaté z národnej databázy látok. Môžu sa líšiť v závislosti od druhu, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob jej prípravy.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne