Čo je karotka a čo obsahuje?

Karotka

 

Zloženie karotky

 

Výživové hodnoty karotky (na 100 g):

  • energia 41 Kcal (2 % RDA*)
  • sacharidy 9,58 g (7 % RDA*)
  • proteíny 0,93 g (1,5 % RDA*)
  • lipidy 0,24 g (1 % RDA*)

 

Obsah vitamínov v karotke (na 100 g):

  • vitamín A 16706 IU (557 % RDA*)
  • vitamín B1 (tiamín) 0,06 mg (6 % RDA*)
  • vitamín B2 (riboflavín) 0,05 mg (4 % RDA*)
  • vitamín B3 (niacín) 0,98 mg (6 % RDA*)
  • vitamín B6 (pyridoxín) 0,13 mg (10 % RDA*)
  • vitamín B9 (kyselina listová) 19 µg (5 % RDA*)
  • vitamín C 5,9 mg (10 % RDA*)
  • vitamín K 13,2 µg (11 % RDA*)

 

Obsah minerálov a stopových látok v karotke (na 100 g):

  • sodík (Na) 69 mg (4,5 % RDA*)
  • draslík (K) 320 mg (6,5 % RDA*)
  • vápnik (Ca) 33 mg (3 % RDA*)
  • meď (Cu) 0,04 mg (5 % RDA*)
  • železo (Fe) 0,3 mg (4 % RDA*)
  • magnézium (Mg) 12 mg (3 % RDA*)
  • mangán (Mn) 0,14 mg (6 % RDA*)
  • fosfor (P) 35 mg (5 % RDA*)
  • selén (Se) 0,1 µg (menej ako 1 % RDA*)
  • zinok (Zn) 0,24 mg (2 % RDA*)

Karotka obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, lykopén, luteín a zeaxantín.

 

Hodnoty ďalších látok na 100 g:

  • voda 88,29 g
  • vláknina 2,8 g (14 % RDA*)
  • β-karotén 8285 µg (138 % RDA*)
  • lykopén 1 µg (menej ako 1 % RDA*)
  • luteín a zeaxantín 256 µg**

Zloženie karotky sa od zloženia mrkvy nejak nelíši. Čím sa od seba líšia, sú tvar a veľkosť. Karotky bývajú menšie a zaoblenejšie, zatiaľ čo mrka je podlhovastá a špicatá. Výživové hodnoty karotky sú informatívne a prevzaté z národnej databázy látok. Môžu sa líšiť v závislosti od druhu, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob jej prípravy.

 

* RDA - denná odporúčaná dávka

* IU - medzinárodná jednotka

** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne