Vitamín E ako silný prírodný antioxidant

Základná charakteristika vitamínu E

Pamätáte sa na rozprávky, v ktorých hlavní hrdinovia hľadali večnú mladosť? To ešte nevedeli, že ju mali takmer na dosah ruky, a to v potravinách bohatých práve na vitamín E. Nie nadarmo sa vitamín E označuje aj ako elixír života, či mladosti.

V tomto článku sa dočítate základné informácie o vitamíne E, o tom, aké sú jeho účinky a prečo je jeho výskyt vo vašom tele dôležitý. Spoločne si predstavíme, z akých potravín ho viete efektívne získať a čo sa stane ak ho budete mať nedostatok, alebo naopak, nadbytok.

Vitamín E je v tukoch rozpustná látka, ktorá sa ukladá vo forme zásob do tukových tkanív, svalov, čreva, či do pečene. Patrí do skupiny tokoferolov, v ktorých štruktúre sa nachádza tokol.

Prírodný vitamín E v sebe ukrýva až 8 rozličných chemických zlúčenín a má silné antioxidačné účinky. Vychytáva voľné radikály, vďaka čomu bráni poškodzovaniu membránových štruktúr buniek a tkanív.

 

Prírodná a umelá forma vitamínu E

Vitamín E sa považuje za veľmi silný prírodný antioxidant a slúži na regeneráciu pokožky a svalovej hmoty. Spomaľuje starnutie buniek a tkanív, preto vaša pokožka pri jeho dostatku bude pôsobiť stále mladistvým dojmom. S obľubou ho využívajú kozmetické firmy ako prísadu do svojich prípravkov.

Ako zistiť, či sa v produkte nachádza prírodná alebo umelá forma vitamínu E? Prírodná forma vitamínu E sa označuje ako d-α-tokoferol, umelá ako dl-lα-tokoferol. Vďaka tomu dokážete jednoducho rozoznať, či sa v produkte nachádza vitamín E vo svojej prírodnej, alebo umelej forme.

Zdroje vitamínu E v potravinách

  • mäso (najmä tučné, ako vnútornosti a pečeň)
  • ryby (napríklad losos) a morské plody (krevety a ustrice)
  • vajíčka a mlieko
  • orechy (lieskové, mandle, arašidy, pistácie, pekanové, vlašské) a slnečnicové semienka
  • obilné klíčky
  • rastlinné oleje (repkový, ľanový, sezamový, slnečnicový, olivový, olej z pšeničných klíčkov)
  • tmavá listová zelenina (kel, špenát a brokolica)
  • niektoré druhy ovocia a zeleniny (kiwi, mango, broskyňa, marhuľa, malina, paradajka, avokádo, tekvica)

Vitamín E môžeme získať aj z výživových doplnkov dostupných v lekárni. Pred ich užitím sa však vždy poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.

 

NÁŠ TIP: Vystúšajte výživový doplnok JAMIESON Vitamín E 

Niektoré množstvá vitamínu E nachádzajúce sa v potravinách:

  • slnečnicový olej: 40 miligramov na 100 mililitrov

TIP: Najlepší je v studenej kuchyni, pretože na panvici sa pri teplotách vyšších ako 170 °C zvykne prepaľovať, a tým stráca svoj účinok.

  • špenát: 2 miligramy na 100 gramov
  • sója: 13 miligramov na 100 gramov
  • mandle: 25 miligramov na 100 gramov

Účinky vitamínu E

Účinky vitamínu E sú veľmi pestré. V prvom rade je veľmi silným prírodným antioxidantom a zaručí mladistvý vzhľad vašej pokožky. Vďaka jeho protizápalovým a antioxidačným účinkom pomáha pri regenerácii a obnove buniek. Pri plánovaní letnej dovolenky si preto nezabudnite do kufra pribaliť opaľovací krém s obsahom vitamínu E. Dokonale ochráni vašu pokožku pred škodlivým UV žiarením.

Okrem regenerácie pokožky má aj množstvo ďalších pozitívnych účinkov. Aké to sú?

  • urýchľuje hojenie popálenín
  • pomáha pri liečbe kožných ochorení, akými sú akné, psoriáza, či rôzne ekzémy pomáha telu spracovať nebezpečné dusičnany nachádzajúce sa v údeninách, ktoré môžu spustiť nádorové ochorenia žalúdka zlepšuje imunitu
  • používa sa pri liečbe onkologických ochorení
  • zlepšuje následky po ožarovaní a dialýze

Odporúča sa aj cukrovkárom, keďže posilňuje účinky inzulínu a pre ženy v produktívnom veku máme taktiež dobré správy. Vitamín E totiž zmierňuje silné menštruačné bolesti.

Nedostatok vitamínu E

Vitamín E chráni bunky tela pred starnutím, znižuje poškodenie DNA a jej chromozómov. Prvý príznak nedostatku vitamínu E preto môžete spozorovať na vašej pokožke. Jeho nedostatok spôsobuje jej rýchlejšie starnutie.

Ste nervózni, podráždení alebo viac chorľaví ako obvykle? Aj to môže mať za následok nedostatok vitamínu E. Ak sa chystáte schudnúť, dávajte si pozor pred absolútnym vylúčením tukov z vašej stravy. Vitamín E sa totiž uskladňuje práve v tukovom tkanive.

Vedeli ste, že 70-90 % vitamínu E vstrebávame v tenkom čreve? Z tohto dôvodu ho majú nedostatok najmä ľudia trpiaci celiakiou, zápalom čreva či zápalom žalúdka. V tomto prípade sa o dávkovaní poraďte s vaším lekárom, nakoľko príjem mastných potravín môže byť vo vašom prípade obmedzený.

TIP: Účinky vitamínu E môžete zvýšiť aj podávaním vitamínu C a selénu.

Ochorenia, ku ktorým môže dochádzať pri nedostatku vitamínu E

Nedostatok vitamínu E v ľudskom tele môže vyústiť až do rôznych nepríjemných stavov a ochorení:

  • zníženie aktivity imunitného systému
  • Crohnova choroba
  • Cystická fibróza
  • poruchy a úbytok svalov
  • poškodenie bunkových membrán
  • anémia, čiže chudokrvnosť
  • neplodnosť

Ochorenia, ktoré sa prejavujú pri nedostatku vitamínu E najmä u starších ľudí:

  • Skleróza multiplex
  • Alzheimer
  • Parkinsonova choroba

Vo vyššom veku svalstvo ochabuje. Nervové bunky sa môžu oslabiť, v dôsledku čoho sa u starších ľudí môže vyskytnúť skleróza multiplex, Alzheimer, či Parkinsonova choroba. Vitamín E by si mali doplniť aj ako prevenciu pred stareckou demenciou alebo ochoreniami srdca.

Lekárnici odporúčajú:

Nadbytok vitamínu E

Všetkého veľa škodí. Preto, ak ste zdraví a nemáte žiadne problémy, nemali by ste to s jeho príjmom preháňať. V potrave vám vitamín E neuškodí, avšak keď nemusíte, zbytočne ho vo forme výživového doplnku neužívajte. Vitamín E sa totiž ukladá v tukovom tkanive, svaloch a pečeni. Jeho zásoby pritom dokážu v tele vydržať až päť rokov.

Pri dlhodobom užívaní denných dávok vyšších ako 250 miligramov sa u vás môžu vyskytnúť príznaky ako:

  • malátnosť
  • nevoľnosť
  • pocit na vracanie
  • črevné problémy
  • bolesti hlavy
  • dvojité videnie

Nadmernou konzumáciou vitamínu E si môžete nechtiac dokonca zablokovať účinky vitamínu K, ktorý pomáha pri tvorbe zrážania krvi. Môže tak dôjsť až k prasknutiu cievy a krvácaniu do mozgu.

Odporúčaná denná dávka

Odporúčaná denná dávka vitamínu E je podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pre dospelého muža 13 miligramov denne a pre dospelú ženu 11 miligramov denne.

Pre batoľatá a deti sa denná dávka pohybuje v rozmedzí 5 až 13 miligramov denne. Deti pod vekovú hranicu 3 rokov by mali prijať maximálne 5 miligramov denne.

Informácia o týchto množstvách spotreby vitamínu E bola preverená v roku 2015.

Časté otázky o vitamíne E

V článku ste sa dozvedeli základné informácie o vitamíne E a jeho vlastnostiach. Veríme, že mnohé vaše otázky už boli zodpovedané, avšak ponúkame vám odpovede na ďalšie časté otázky.

Má vitamín E vplyv na tehotenstvo?

Vo všeobecnosti sa užívanie vitamínu E ako výživového doplnku počas tehotenstva považuje za zbytočné. Doposiaľ nebol zaznamenaný jeho vplyv na tehotenstvo či pôrod. Počas dojčenia prechádza do materského mlieka.

Kedy sa mám vitamínu E radšej vyhnúť?

Pri užívaní výživových doplnkov sa vždy poraďte s vaším lekárom alebo lekárnikom. U ľudí trpiacich na krvnú zrážanlivosť užívajúcim lieky na jej zníženie by jeho nadmerným užívaním mohlo dôjsť k nežiaducemu krvácaniu.

Zvyšuje vitamín E fyzickú výkonnosť?

Vitamín E zlepšuje fyzickú vytrvalosť a znižuje poškodenie svalov po namáhavom cvičení. Preto by nemal chýbať v jedálničku žiadneho športovca. Zvyšuje nielen fyzickú, ale aj sexuálnu výkonnosť.

Zdroje na vedecké články

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4247

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150709

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4588

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30249972

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938036/

Recepty s vitamínom E